Σπονδυλόλυση- Σπονδυλολίσθηση

Τι είναι και πού οφείλεται

Η σπονδυλόλυση ανήκει στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζονται συχνά σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η αναλογία στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 10-25%, ενώ για τους αθλητές η συχνότητα αυξάνει σχεδόν στο διπλάσιο. Στα παιδιά προκαλεί οσφυαλγία και στην περίπτωσή τους αντιμετωπίζεται με κηδεμόνα, αναλγητικά και ειδικές ασκήσεις.

Η σπονδυλόλυση είναι το κάταγμα του ισθμού σπονδύλου της οσφυϊκής μοίρας, που εντοπίζεται συνήθως στον σπόνδυλο Ο5. Περίπου το ¼ των περιπτώσεων σπονδυλόλυσης σχετίζονται με την σπονδυλολίσθηση. Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση κατά την οποία ένας σπόνδυλος γλιστράει και μετατοπίζεται πάνω σε άλλο σπόνδυλο (συνήθως ο Ο5 ολισθαίνει πάνω στον Ι1).

Μια σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι χαμηλής, μεσαίας ή υψηλότερης βαρύτητας. Υπάρχουν δύο τύποι σπονδυλολίσθησης: η εκφυλιστική και η ισθμική.

Η ισθμική σπονδυλολίσθηση εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Μπορεί να είναι είτε δυσπλαστική και αυτή η δυσπλασία να εντοπίζεται στον σπόνδυλο Ο5 είτε ισθμική και να αφορά σε ένα κάταγμα στον ισθμό του Ο5 οσφυϊκού σπονδύλου. Αποτελεί την βασικότερη αιτία οσφυαλγίας στα παιδιά. 

Συμπτώματα

  • Πόνος (όχι πάντα)
  • Μυϊκοί σπασμοί
  • Αδυναμία
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Μουδιάσματα στα πόδια
  • Σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι
  • Περπάτημα με λυγισμένα γόνατα (βαρύτερα περιστατικά)

Διάγνωση και εξετάσεις

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του παιδιού. Το παιδί κατά την εξέταση συνήθως δυσκολεύεται να σκύψει, ενώ αναφέρει αδυναμία και μουδιάσματα. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία για την περίπτωση της σπονδυλολίσθησης και στην σπονδυλόλυση απαιτείται επιπλέον αξονική και μαγνητική τομογραφία με ή χωρίς σπινθηρογράφημα οστών. 

Θεραπεία και αντιμετώπιση

Σε ήπιες περιπτώσεις σπονδυλόλυσης συνιστάται ξεκούραση και αποχή από την αθλητική δραστηριότητα για ένα ορισμένο διάστημα, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπεία. 

Επί αποτυχίας της παραπάνω αντιμετώπισης ή και σε περιστατικά με ολίσθηση 3ου και πλέον βαθμού εφαρμόζεται χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος εκλογής είναι η αποσυμπίεση των νεύρων με πεταλεκτομή και η σπονδυλοδεσία.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία