Σπονδυλοδεσία

Τι είναι η σπονδυλοδεσία

Η σπονδυλοδεσία είναι μια επεμβατική πράξη που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της αστάθειας στη σπονδυλική στήλη και γίνεται με την ενοποίηση των σπονδύλων που κάθε φορά εμπλέκονται. Για την πραγματοποίησή της χρησιμοποιείται οστικό μόσχευμα (αυτόλογο ή ετερόλογο) και βίδες και ράβδοι από τιτάνιο, ώστε να ακινητοποιούν τους σπονδύλους που πρέπει μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το μόσχευμα και να επιτευχθεί η σπονδυλοδεσία. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Αναλόγως του αριθμού των σπονδύλων που εμπλέκονται και του σταδίου της εκφύλισης μπορεί να εφαρμοστεί είτε ανοιχτό χειρουργείο είτε κάποια μέθοδος ελάχιστης παρεμβατικότητας (MIS, ρομποτικά υποβοηθούμενη). Ωστόσο, οι ελάχιστα επεμβατικές πράξεις δεν ενδείκνυνται για όλες τις περιπτώσεις ασθενών.

Ενδείξεις σπονδυλοδεσίας

Η σπονδυλοδεσία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης λόγω εκφύλισης, σκολίωσης, δισκεκτομής αυχένα, πόνου στη μέση μετά από δεσκεκτομή, μεταστάσεων καρκίνου στη σπονδυλική στήλη, καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη και κύφωσης. 

Ειδική προετοιμασία

Κατά την επίσκεψή σας θα ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν από την επέμβαση. Αν λαμβάνετε κάποια αντιπηκτική αγωγή ή οποιαδήποτε αγωγή αφορά σε καρδιολογικά προβλήματα ή διαβήτη θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό. Πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή του ιατρικού ιστορικού σας πριν την σπονδυλοδεσία. Επίσης, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν και κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις όπως απεικονιστικές εξετάσεις, αιματολογικός έλεγχος, καρδιογράφημα. Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να μας ενημερώσετε. 

Μετά την επέμβαση θα χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή και αναλγητικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πιθανόν να υπάρχει πόνος για λίγες μέρες, ο οποίος όμως είναι φυσιολογικός και αντιμετωπίζεται με τη χρήση αναλγητικών.

Σπονδυλοδεσία με βίδες τσιμέντο στην Οσφυϊκή μοίρα της Σπονδυλικής στήλης σε ασθενή με πολλαπλά κατάγματα ηλικίας 89 ετών

Πόσο γρήγορα πρέπει να χειρουργηθώ;

Εξαρτάται από το λόγο που πραγματοποιείται η σπονδυλοδεσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις το χειρουργείο δεν είναι επείγον. Θα μπορούσε να αναβληθεί για λίγο καιρό μετά. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι ο πόνος και οι περαιτέρω εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι οποίες θα δυσκολέψουν στη συνέχεια χρονικά την αποκατάσταση. Ένα χειρουργείο μπορεί να είναι επείγον αν πρόκειται για περιστατικά όπως μεταστατικοί όγκοι ή τραυματισμός σε τροχαία ατυχήματα ή σε κατάγματα. Επίσης, σε περιπτώσεις συμπτώματος παράλυσης άκρων μπορεί να κριθεί, κατά περίπτωση όμως, σχετικά επείγον.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όπως και σε κάθε χειρουργείο ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται αν έχει γίνει σωστή Όπως και σε κάθε χειρουργείο ενέχει ο κίνδυνος επιπλοκών, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται αν έχει γίνει σωστή διάγνωση και εξέταση του ασθενούς πριν το χειρουργείο αλλά και πλήρης καταγραφή του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. Είναι πιθανό ο ασθενής να νιώσει λίγο πόνο για λίγες μέρες μετά την επέμβαση, ο οποίος ρυθμίζεται με τη λήψη παυσίπονου.

Τι περίοδο αποκατάστασης έχει;

Εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή και το λόγο της εφαρμογής της σπονδυλοδεσίας. Συνήθως μέσα σε 1-2 μήνες έχει επανέλθει στην καθημερινότητά του, ωστόσο με προσοχή και ακολουθώντας τις συμβουλές μου. 

Με ποια άλλη επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί;

Η σπονδυλοδεσία μπορεί να συνδυαστεί με την αποσυμπίεση ή πεταλεκτομή. Πραγματοποιείται με την αφαίρεση δίσκου ή οστού, αναλόγως τι πιέζει τα νεύρα, με σκοπό να αντιμετωπιστεί ο πόνος, το μούδιασμα ή η αδυναμία άκρων. 

Ποιο σύμπτωμα μπορεί να συνδέεται με την ανάγκη σπονδυλοδεσίας;

Το κυριότερο είναι ο πόνος στη μέση. Η οσφυαλγία μπορεί να πυροδοτείται ή και να επιδεινώνεται με κάποια απότομη κίνηση και προοδευτικά να συνοδεύεται από αδυναμία στα πόδια ή και δυσκολία στο περπάτημα. Ο πόνος στη μέση όταν επιμένει πρέπει να εξετάζεται από γιατρό. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία