Σπινθηρογράφημα οστών

Το σπινθηρογράφημα οστών είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής. Στον ασθενή χορηγείται ένα ραδιενεργό φάρμακο ενδοφλέβια και εν συνεχεία, με τη βοήθεια μιας κάμερας που έχει τοποθετηθεί πίσω από το σημείο εξέτασης λαμβάνονται σήματα λόγω του ειδικού ραδιοφαρμάκου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν εντοπίζονται αλλαγές στα οστά, το ραδιοφάρμακο συγκεντρώνεται στα σημεία αυτά και ουσιαστικά, δείχνει πού υπάρχει διαταραχή. 

Το φάρμακο που λαμβάνεται είναι διαφορετικό για κάθε σημείο του σώματος που θέλουμε να ελεγχθεί. Οι εικόνες και τα σήματα που λαμβάνονται στέλνονται στη συνέχεια, σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και μετά από επεξεργασία των δεδομένων, βγαίνει το αποτέλεσμα. 

Η εξέταση αυτή γίνεται για να εντοπιστούν αλλαγές στα οστά ή για την παρακολούθηση της προόδου μιας θεραπείας για παθήσεις όπως ο καρκίνος. 

Διάγνωση παθήσεων με το σπινθηρογράφημα οστών

Το σπινθηρογράφημα οστών είναι μια εξέταση που προτείνεται σε περίπτωση ελέγχου για:

 • Μη εμφανή κατάγματα
 • Ισχαιμική νέκρωση
 • Οστεομυελίτιδα
 • Χαλάρωση ολικής αρθροπλαστικής
 • Οστεοχονδρίτιδα
 • Επιγονατιδομηριαίο πόνο
 • Πρωτοπαθείς όγκους οστών
 • Ινώδη δυσπλασία
 • Νόσο Paget
 • Σαρκώματα
 • Μεταστάσεις καρκίνων

Το σπινθηρογράφημα οστών εφαρμόζεται και για την σταδιοποίηση του καρκίνου πριν και μετά τη θεραπεία, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της. 

Προετοιμασία για το σπινθηρογράφημα οστών

Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από την εξέταση αν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης, διότι για την εξέταση απαιτείται χορήγηση ραδιοφαρμάκου που αντενδείκνυται σε ανάλογες περιπτώσεις. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας αν θηλάζετε. 

Πριν την εξέταση αφαιρέστε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα ή κοσμήματα από πάνω σας. Ενημερώστε πριν από την εξέταση το γιατρό σας εάν έχετε αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή υλικό. 

Πώς γίνεται το σπινθηρογράφημα οστών

Το σπινθηρογράφημα οστών πραγματοποιείται είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας είτε σε εξωτερική βάση. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

Ενημερώνετε αρχικώς το γιατρό σας αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.

Αφαιρείτε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα από πάνω σας (κοσμήματα, ρολόγια, κάρτες, κινητά, κολιέ, σκουλαρίκια κτλ).

Αν χρειαστεί να αφαιρέσετε τα ρούχα σας θα σας δώσουν μια ειδική ποδιά να φορέσετε. 

Στη συνέχεια, αφού θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο. Θα χρειαστεί να περιμένετε 1-3 ώρες, αναλόγως με το φάρμακο, μέχρι να εγχυθεί σε όλο το σώμα. Μπορείτε να περπατήσετε κατά τη διάρκεια της αναμονής αυτής. Συνιστάται να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της αναμονής και να αδειάσετε την κύστη σας πριν την εξέταση. 

Κατά την εξέταση, ξαπλώνετε στο ειδικό τραπέζι σε ύπτια θέση. Εκεί βρίσκεται και η ειδική κάμερα που θα απεικονίσει τα σημεία εξέτασης. Απαγορεύεται οποιαδήποτε κίνηση όταν ξεκινήσει η απεικόνιση. 

Αν χρειαστεί ο γιατρός θα σας ζητήσει να αλλάξετε θέση για να λάβει εικόνες από διαφορετικές πλευρές. 

Η εξέταση δεν είναι καθόλου επώδυνη ούτε ενοχλητική. Ο ασθενής δεν νιώθει πραγματικά τίποτα. 

Όταν ολοκληρωθεί, μπορεί να σηκωθεί, να ντυθεί και να αποχωρήσει από το νοσοκομείο/ διαγνωστικό κέντρο. 

Αποτελέσματα σπινθηρογραφήματος οστών: πότε βγαίνουν;

Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Αποστέλλονται είτε σε εσάς είτε στον θεράποντα ιατρό σας μέσα σε λίγες ημέρες. 

Μετά το σπινθηρογράφημα οστών

Ο γιατρός θα σας συστήσει να καταναλώσετε άφθονα υγρά για 1-2 ημέρες μετά την εξέταση, ώστε να αποβάλετε πιο γρήγορα το ραδιοφάρμακο από τον οργανισμό σας. Αν νιώσετε ζαλάδα ή πόνο μετά την εξέταση, θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό. 

Απαγορεύεται να κάνετε κάποια άλλη ιατρική πράξη με χρήση ακτινοβολίας για τις επόμενες 24 με 48 ώρες μετά το σπινθηρογράφημα οστών. 

Ο ασθενής μετά την εξέταση μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Δεν χρειάζεται να προσέξετε ή να αποφύγετε κάτι.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία