Σκολίωση ενηλίκων

Σκολίωση ενηλίκων είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που εντείνεται στην ενήλικη ζωή λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Συνήθως σε αυτή τη μορφή σκολίωσης συνυπάρχει πόνος, οπότε επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενή και έτσι, αναζητά ιατρική βοήθεια. Όσο περνά ο καιρός τα συμπτώματα της εκφύλισης επιδεινώνονται, ενώ ταυτόχρονα, η ηλικία εμφάνισης δεν επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να είναι τόσο εύκαμπτη. Γι’ αυτό συνιστάται γυμναστική και φυσικοθεραπεία στα αρχικά στάδια για ύφεση των συμπτωμάτων.

Εκφυλιστική σκολίωση

Η εκφυλιστική σκολίωση είναι αποτέλεσμα εκφύλισης των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Συνοδεύεται από πόνο, μουδιάσματα και δυσκαμψία και προοδευτικά επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργικότητα του ασθενούς. Η σταδιακή εκφύλιση των δίσκων και των αρθρώσεων μπορεί να μικρύνει τον σπονδυλικό σωλήνα προκαλώντας πίεση στα νεύρα και ως εκ τούτου, πόνο. 

Η εκφυλιστική σκολίωση επιδεινώνει την ιδιοπαθή σκολίωση. 

Η νευρομυϊκή σκολίωση (link στο κείμενο για νευρομυϊκή σκολίωση), είναι αποτέλεσμα νευρομυϊκών παθήσεων που προκαλούν είτε σκολίωση είτε διάφορες παραμορφώσεις και δυστροφίες στη σπονδυλική στήλη. Όταν μια νευρομυϊκή πάθηση συνδυάζεται με σκολίωση επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία των πνευμόνων. 

Η σκολίωση λόγω καταγμάτων στη σπονδυλική στήλη είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού και συνοδεύεται από πόνο. Η σκολίωση λόγω ηλικίας (είναι απόρροια οστεοπορωτικών καταγμάτων) συνοδεύεται πάντοτε από πόνο και συχνά από μειωμένη οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση. Η συνυπάρχουσα οστεοπόρωση επηρεάζει την αποτελεσματικότητα και το είδος της θεραπείας του ασθενούς. 

Διάγνωση της σκολίωσης ενηλίκων

Η διάγνωση της σκολίωσης τίθεται εύκολα από την απλή κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται η βαρύτητα και το εύρος με ακτινολογικό έλεγχο. Σε περιπτώσεις ελέγχου του σπονδυλικού σωλήνα και των τρημάτων απαιτείται μαγνητική τομογραφία στη συνέχεια.  

Κατά την κλινική εξέταση εντοπίζεται στροφική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης κατά την πρόσθια κάμψη του κορμού του ασθενούς, ασυμμετρία μέσης, ανισοσκελία, ανύψωση του ενός ώμου, παρέκκλιση του θώρακα και καμπούρα. 

Συνιστάται έλεγχος για οστεοπόρωση και νευρολογική εξέταση. 

Θεραπεία της σκολίωσης ενηλίκων

Η φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εφαρμόζονται σε όλα τα περιστατικά σκολίωσης και περιλαμβάνουν παυσίπονα και ασκήσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς και τον ανακουφίζουν από τον πόνο. Ενίοτε εφαρμόζεται και νευρόλυση με εγχύσεις κορτιζόνης στα σημεία που πιέζονται τα νεύρα και στις αρθρικές επιφάνειες. 

Η οστεοπόρωση, αντιθέτως, που συνήθως συνοδεύει τη σκολίωση ενηλίκων είναι αντιμετωπίσιμη με φαρμακευτική αγωγή. 

Η θεραπεία εκλογής για τη σκολίωση ενηλίκων είναι η μυϊκή ενδυνάμωση. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν υπάρχει έντονος πόνος που δεν βελτιώνεται με τα φάρμακα, καθώς όταν υπάρχει νευρολογικό έλλειμμα. 

Η επιλογή της μεθόδου γίνεται κατόπιν αξιολόγησης της βαρύτητας της σκολίωσης, της ηλικίας του ασθενούς και του θεραπευτικού στόχου. Αρχικώς επιλέγονται τα κυρτώματα που χρήζουν σπονδυλοδεσίας (link προς άρθρο για σπονδυλοδεσία). Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με οπίσθια προσπέλαση είτε σε συνδυασμό με πρόσθια. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και επί σοβαρών περιστατικών σκολίωσης εφαρμόζονται οστεοτομίες, για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.  

Γιατί πρέπει ένας ασθενής να επιλέξει τη χειρουργική επέμβαση;

Συνήθως επιλέγεται για να απαλλαγεί ο ασθενής από τον πόνο. Με τη διόρθωση του προβλήματος μέσω της χειρουργικής παρέμβασης, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και έτσι βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του. Επιπλέον, αποκαθίσταται και η δυσμορφία που έχει και ως εκ τούτου, βελτιώνεται η εμφάνισή του. 

Μετεγχειρητικές οδηγίες

Ο κάθε ασθενής αναρρώνει με τους δικούς του ρυθμούς, καθώς εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση της υγείας του, από την ηλικία του και από τη βαρύτητα του χειρουργείου. Κατά μέσο όρο απαιτούνται περίπου 3-6 μήνες για να επανέλθει πλήρως ο ασθενής στις δραστηριότητές του. 

Απαιτείται επανέλεγχος και παρακολούθηση της πορείας της επέμβασης 15 ημέρες μετά από το χειρουργείο, καθώς και μετά από 1,5 μήνα, μετά από 3 μήνες, μετά από 6 μήνες και στον 1 χρόνο.  

Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ειδική ζώνη για να βοηθά τον ασθενή να θυμάται ότι δεν πρέπει να σκύβει, να στρίβει ή να σηκώνει βάρος για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Η δίαιτα του ασθενή δεν έχει περιορισμούς.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία