Οστεοπόρωση

Τι είναι η οστεοπόρωση και πού οφείλεται

Η οστεοπόρωση είναι ένα μεταβολικό νόσημα που οφείλεται στην απώλεια οστικής πυκνότητας που επέρχεται καθώς αυξάνει η ηλικία του ατόμου. Θεωρείται σιωπηλή νόσος, αφού δε δίνει συνήθως ορατά συμπτώματα, αλλά οδηγεί στην πρόκληση καταγμάτων στον ασθενή.

Αφορά κυρίως γυναίκες. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία που αναφέρονται στο heliost.gr, το 30% των γυναικών άνω των 50 ετών έχει οστεοπόρωση, ενώ το 79% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών έχει τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου νόσησης.

Το πρόβλημα της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα στα διάφορα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη διάγνωση και η συστηματική θεραπεία είναι οι βασικοί πυλώνες που μειώνουν την πιθανότητα καταγμάτων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η βασική αιτία της οστεοπόρωσης είναι η ηλικία. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται, όπως αυτοάνοσα νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος), παθήσεις του εντέρου, κακοήθειες ή ενδοκρινολογικές διαταραχές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διαγνωστεί και σε νεαρότερες ηλικίες. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η χαμηλή μέγιστη οστική πυκνότητα που έχει το άτομο στην ηλικία των 25 ετών, η απουσία σωματικής άσκησης, το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, το κάπνισμα, η χρόνια λήψη φαρμάκων, η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σημεία Και Συμπτώματα Οστεοπόρωσης

Συνήθως είναι ασυμπτωματική. Όταν πια φτάνει ο ασθενής στο ιατρείο έχει ήδη υποστεί το πρώτο κάταγμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η πρόληψη, αλλά και η έγκαιρη διάγνωση. ΓΙ’ αυτό όλες οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να απευθυνθούν σε γιατρό για να κάνουν τον πρώτο έλεγχο για την οστεοπόρωση.

Ιατρική Διάγνωση Και Εξετάσεις Που Πρέπει Να Κάνει Ο Ασθενής

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται παρακολούθηση. Ειδικότερα για τις γυναίκες που διανύουν την εμμηνόπαυση απαιτείται τακτικός προληπτικός έλεγχος και μέτρηση της οστικής πυκνότητας (μέθοδος DEXA). Η διάγνωση τίθεται με την καταγραφή του ιστορικού, του πόνου που ενδεχομένως νιώθει ο ασθενής, αλλά και την παραμόρφωση που πιθανώς παρουσιάζει στη σπονδυλική στήλη.

Με τη χρήση απλής ακτινογραφίας μπορεί να εντοπιστεί οστεοπορωτικό κάταγμα, ωστόσο δεν εντοπίζεται ο χρόνος πρόκλησής του. Γι’ αυτό χρειάζεται και μαγνητική τομογραφία, ώστε αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για νέο κάταγμα να αποκλειστούν ενδεχόμενα κακοήθειας. Με τη μαγνητική τομογραφία προσδιορίζεται και ο χρόνος πρόκλησης του κατάγματος, αλλά και ενδεχόμενα υποκλινικά κατάγματα.

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης ολοκληρώνεται με την εργαστηριακή επιβεβαίωση με γενική αίματος και έλεγχο ασβεστίου, βιταμίνης D, TSH και άλλων ορμονών και δεικτών.

Μπορεί Να Προληφθεί Η Οστεοπόρωση;

Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η διατροφή και η άσκηση. Αρκούν 20 με 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα για να καθυστερήσει η εμφάνιση της οστεοπόρωσης.

Για την πρόληψη κατάγματος σε μεγάλη ηλικία η οδηγία που δίνουμε στους ασθενείς μας είναι να έχουν καλά φωτισμένους διαδρόμους και χώρους στο σπίτι τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πτώσης.

Ο ρόλος της διατροφής είναι συμπληρωματικός. Τροφές που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D συνιστάται να καταναλώνονται σε τακτική βάση για να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των οστών (γάλα, σόγια, γιαούρτι, μπρόκολο, λάχανο, σαρδέλες, τυριά).

Θεραπείες Οστεοπόρωσης

Η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική. Στο αρχικό στάδιο στην οστεοπενία κάνουμε συστάσεις για αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες του ασθενή, προτείνοντας καθημερινή ήπια άσκηση και βελτίωση της διατροφής. Συνιστάται επιπλέον και ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D3 και ασβέστιο.

Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγούμε σε συνδυασμό με την παραπάνω συντηρητική θεραπεία στοχεύουν στον περιορισμό της απώλειας της οστικής μάζας και άρα, στην ελαχιστοποίηση ενός ενδεχόμενου κατάγματος.

Στα οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης εφαρμόζεται κυφοπλαστική.

Η κυφοπλαστική είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση καταγμάτων σπονδύλου, καθώς επιτυγχάνεται και ανάταξη του κατάγματος. Είναι μια επεμβατική πράξη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει κανονικά, 2 ώρες μετά το χειρουργείο και χωρίς πόνο.  Πρόκειται για μια επεμβατική πράξη ιδιαιτέρως ασφαλή και εύκολη, με άμεση αποκατάσταση και επιστροφή στην καθημερινότητα.

Πώς Γίνεται Η Κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική αποτελεί μια επεμβατική πράξη που πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή μέθη. Κάνουμε αρχικώς δυο μικρές τομές εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Με ακτινολογική καθοδήγηση εισάγονται 2 ειδικά μπαλονάκια αριστερά και δεξιά από τον σπόνδυλο. Με τη διάταση που πραγματοποιείται στο μπαλόνι, επανέρχεται ο σπόνδυλος. Ύστερα, το μπαλόνι απομακρύνεται, έχοντας δημιουργήσει μια κοιλότητα στο σπόνδυλο.

Εκεί εγχέεται ένα υλικό, το τσιμέντο, το οποίο μέσα σε λίγη ώρα γίνεται ένα στερεό μόρφωμα. Το πλεονέκτημα σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι με τη χρήση του ειδικού μπαλονιού μορφοποιείται ο χώρος που θα εγχυθεί το ειδικό τσιμέντο και έτσι, δεν έχουμε διάχυσή του σε παρακείμενα σημεία.

Η κυφοπλαστική είναι ανώδυνη και οι ασθενείς σηκώνονται και περπατούν 2 ώρες μετά την επέμβαση, ενώ εξέρχονται του νοσοκομείου την αμέσως επόμενη ημέρα της επέμβασης. Η επιστροφή, επομένως, στην καθημερινότητα είναι αμεσότατη. Μετά την κυφοπλαστική δεν χρειάζεται ο ασθενής να προσέξει κάτι ιδιαίτερο.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία