Οσφυαλγία

Οσφυαλγία καλούμε τον πόνο χαμηλά στην πλάτη και στη μέση. Μπορεί να εμφανίζεται με οξύ πόνο ή να ταλαιπωρεί για χρόνια έναν ασθενή. Ακόμη και μια απότομη κίνηση ή άρση βάρους μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στη μέση, αλλά ακόμη και η ηλικία ενός ατόμου ίσως ευθύνεται για οσφυαλγία, καθώς οι ηλικιωμένοι τείνουν να υποφέρουν συχνότερα από αυτήν. Η τακτική σωματική άσκηση αποτελεί ίσως έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης του πόνου στη μέση. 

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμέτωποι με την οσφυαλγία. Άλλοι θα χρειαστούν θεραπεία και άλλοι θα καταφέρουν να απαλλαγούν εύκολα και χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι ιδιαίτερο γι’ αυτό. Τα επεισόδια οσφυαλγίας μπορεί να επαναληφθούν στο μέλλον σε ένα υψηλό ποσοστό ανθρώπων, γι’ αυτό μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη αλλά και η εύρεση της αιτίας πρόκλησης της οσφυαλγίας. 

Συμπτώματα 

Ένας ασθενής νιώθει οξύ ή ηπιότερο πόνο στη μέση και στην πλάτη χαμηλά. Ο πόνος αυτός μπορεί να «χτυπάει» μέχρι και στα πόδια. Όταν πρόκειται για τη χρόνια μορφή της, ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, ωστόσο είναι επίμονος και τείνει να εμφανίζεται μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες ή σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Όσο περνάει η μέρα το πρόβλημα τείνει να εντείνεται. 

Η οξύτητα και η ένταση του πόνου δεν καθορίζουν και τη διάρκεια της οσφυαλγίας. Είναι δυνατό ένας ασθενής να πονά πολύ έντονα, αλλά ο πόνος να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ώρες ή μέρες, και είναι επίσης δυνατό ένας ασθενής να νιώθει ήπιο πόνο, ο οποίος όμως να διαρκέσει αρκετές μέρες ή ακόμη και εβδομάδες. 

Πού οφείλεται η οσφυαλγία

Η οσφυαλγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού, απότομης άρσης βάρους, απότομης κίνησης, έντονης άσκησης ή λανθασμένης άσκησης. Ακόμη και καθημερινές απλές δραστηριότητες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε οσφυαλγία, ειδικά αν το άτομο δεν είναι γυμνασμένο. 

Σε ηλικιωμένους η οσφυαλγία είναι απλώς αποτέλεσμα της προχωρημένης ηλικίας και της φυσιολογικής εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης. 

Όταν η οσφυαλγία οφείλεται σε τραυματισμό, αυτός εντοπίζεται στους μύες, τα νεύρα, τις αρθρώσεις και τα οστά της σπονδυλικής στήλης. Ακόμη και αν η βλάβη είναι μικρή, είναι πιθανό ο πόνος να είναι αρκετά έντονος. 

Άλλα αίτια οσφυαλγίας είναι:

  • Οι συγγενείς ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης (δισχιδής ράχη, κύφωση, λόρδωση)
  • Οι τραυματισμοί (κάταγμα)
  • Η εκφύλιση (εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σπονδυλίτιδα)
  • Τα νευρολογικά προβλήματα (σπονδυλολίσθηση, σπονδυλική στένωση, ισχιαλγία, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οστεομυελίτιδα)

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία