Νευρομυϊκή σκολίωση

Πολλά παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις αναπτύσσουν σκολίωση ή άλλες παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης. Οι νευρομυϊκές παθήσεις στις οποίες οφείλεται η σκολίωση είναι η εγκεφαλική παράλυση, η νωτιαία μυϊκή δυστροφία, η σπονδυλική μυϊκή ατροφία, η πολιομυελίτιδα, η συριγγομυελία και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού. 

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη νευρομυϊκή σκολίωση είναι ο πόνος, η αδυναμία βάδισης και η αδυναμία καθιστικής θέσης. Η νευρομυϊκή πάθηση που συνδυάζεται με τη σκολίωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία των πνευμόνων, αφού πυροδοτεί ευκολία στις λοιμώξεις, δύσπνοια και περιορισμένο χώρο στους πνεύμονες. 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί πάσχει από νευρομυϊκή σκολίωση;

Είναι σημαντικό ο παιδίατρος να παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού και να ελέγχει το σώμα του και τη σπονδυλική του στήλη. Αν παρατηρηθεί κάτι κατά την κλινική εξέταση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν πιο εξειδικευμένο γιατρό για να λάβετε διάγνωση και αν χρειαστεί ανάλογη θεραπεία. 

Τα συμπτώματα που ίσως παρατηρήσουν οι γονείς ή ο παιδίατρος είναι ένα εξόγκωμα στην πλάτη στο ύψος του θώρακα, άνισοι ώμοι, κεφάλι που γέρνει προς τη μια πλευρά, ισχίο που προεξέχει, στραβή λεκάνη. Αν συνυπάρχει και πόνος ή είναι ήδη γνωστή μια νευρομυϊκή πάθηση στο παιδί, τότε η διάγνωση της νευρομυϊκής σκολίωσης είναι πιο πιθανή. 

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση της νευρομυϊκής σκολίωσης;

Η νευρομυϊκή σκολίωση είναι πιο εκτεταμένη σε σχέση με την ιδιοπαθή σκολίωση, καθώς περιλαμβάνει περισσότερους σπονδύλους και μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα και μετά τη σκελετική ωρίμανση. Επίσης, συνοδεύεται από λοξότητα της πυέλου, οστικές ανωμαλίες και προσβολή της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, είναι δυνατό να παρουσιαστούν πνευμονικές επιπλοκές όπως πνευμονία ή ατελεκτασία. 

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με κλινική εξέταση και ακτινολογικό έλεγχο, στον οποίο τυπικά θα εμφανιστεί μια σκολίωση σχήματος C η οποία επηρεάζει συνολικά τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης. 

Αντιμετώπιση και θεραπεία της νευρομυϊκής σκολίωσης

Η θεραπεία που θα ακολουθήσουμε εξαρτάται από το υποκείμενο πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Θα πρέπει να υπολογίσουμε το στάδιο της σκολίωσης, τα συμπτώματα του ασθενούς, πόσο επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του και αν ο ασθενής μπορεί να είναι λειτουργικός. 

Σε αρχικό στάδιο και για να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη χειρουργική θεραπεία όταν αυτό είναι εφικτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κηδεμόνα. Ο κηδεμόνας εφαρμόζεται μόνο σε κυρτώματα κάτω των 50° και ήπιες σκολιώσεις. Οι ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, πρέπει να τροποποιήσουν το κάθισμα για να εφαρμόζει καλύτερα και να προσφέρει μεγαλύτερη άνεση. 

Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται όταν το κύρτωμα είναι μεγαλύτερο των 50° και ο ασθενής παρουσιάζει προοδευτικά επιδεινούμενη σκολίωση, διότι ενέχει ο κίνδυνος έντονης παραμόρφωσης μελλοντικά. Περιλαμβάνει σπονδυλοδεσία αρκετών σπονδύλων. Για τους ασθενείς που δεν περπατούν ενδείκνυται η σπονδυλοδεσία με επέκταση στην πύελο, για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της λοξότητάς της. 

Στις περιπτώσεις που εντοπίζεται πάθηση μυϊκής δυστροφίας, η χειρουργική επέμβαση συνιστάται να γίνεται όταν το κύρτωμα είναι μεγαλύτερο των 20°. Στόχος της επέμβασης σε αυτή την περίπτωση είναι ο ασθενής να διατηρήσει την κινητικότητά του και την υγεία των πνευμόνων του για πολλά χρόνια ακόμα. Το είδος του χειρουργείου που απαιτείται είναι ο συνδυασμός οπίσθιας και πρόσθιας σπονδυλοδεσίας. Προεγχειρητικά είναι σημαντικό να διερευνηθεί η κατάσταση θρέψης του ασθενή (λευκά αιμοσφαίρια και αλβουμίνη), καθώς και η πνευμονική και καρδιακή λειτουργία. 

Η επέμβαση στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας της σπονδυλικής στήλης και εν γένει μια παραγωγικής και λειτουργικής ζωής. 

Γιατί πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε ειδικό σπονδυλικής στήλης για την νευρομυϊκή σκολίωση;

Όσο νωρίτερα εμφανιστεί η πάθηση αυτή τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να επηρεαστεί η υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς, σε περίπτωση που μείνει αδιάγνωστη. 

Είναι πολύ σημαντική η παρακολούθηση του παιδιού από τον ειδικό και η έγκαιρη επέμβαση όταν και όπου χρειάζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της σπονδυλικής του στήλης, της καρδιάς και των πνευμόνων και κατά την ενήλικη ζωή του.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία