Μυελογραφία

Η μυελογραφία είναι μια επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται για να απεικονιστεί ο νωτιαίος μυελός και εφαρμόζεται κυρίως σε περιστατικά που δεν είναι δυνατή η εφαρμογή μαγνητικής τομογραφίας. Κατά την εξέταση αυτή εγχέεται ειδικό σκιαγραφικό υγρό μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα και με τη λήψη ακτινογραφίας καταγράφεται η πορεία του κατά μήκος του νωτιαίου μυελού. Αν τυχόν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην πορεία αυτή, και δεν καταφέρνει να περάσει το σκιαγραφικό από εκεί επειδή υπάρχει κάποια βλάβη, αυτή θα απεικονιστεί. 

Πότε εφαρμόζεται η μυελογραφία

Η μυελογραφία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αυχενικής ριζίτιδας, των υπαραχνοειδών κύστεων και του συνδρόμου αποτυχημένης χειρουργικής επέμβασης στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελεί μέθοδο εκλογής για τη διερεύνηση της εξωμυελικής ενδοσκληρίδιας παθολογίας. 

Αγγίζει τη μέγιστη αποτελεσματικότητά της όταν πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την αξονική τομογραφία. 

Η μυελογραφία είναι μια πολύ σημαντική απεικονιστική εξέταση, που χρησιμοποιείται για να διαγνωστούν παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Δεν πρόκειται για μια επώδυνη εξέταση, ωστόσο μπορεί να είναι λίγο άβολη για τον ασθενή. Η διαγνωστική της αξία είναι εφάμιλλη σχεδόν με αυτήν της μαγνητικής τομογραφίας, οπότε εφαρμόζεται όταν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μαγνητική τομογραφία στον ασθενή. 

Πώς γίνεται η μυελογραφία

Πριν την εξέταση υπάρχει ειδική προετοιμασία για την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Βασική προϋπόθεση είναι ο ασθενής να μην έχει φάει κάτι από το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης. Αρχικώς, η μυελογραφία πραγματοποιείται με τον ασθενή ξαπλωμένο σε πλάγια θέση αγκαλιάζοντας τα γόνατά του. Ο ειδικός χορηγεί τη σκιαγραφική ουσία, αφού πρώτα αποστειρώσει την περιοχή της σπονδυλικής στήλης όπου θα εγχυθεί το υγρό. Αφού αφαιρέσει εγκεφαλονωτιαίο υγρό στη συνέχεια, εγχέεται η σκιαγραφική ουσία με ακτινοσκοπικό έλεγχο. Μόλις ολοκληρωθεί η έγχυση είναι δυνατό να αποτυπωθούν οι εικόνες στον αξονικό τομογράφο. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν την εξέταση

Πριν την εξέταση ο ασθενής θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του, ώστε να λάβει οδηγίες για την προετοιμασία του. Επειδή δεν επιτρέπεται μετά την έγχυση του σκιαγραφικού να οδηγήσει ο ασθενής, πρέπει να τον συνοδέψει κάποιος στο ιατρείο για τη μεταφορά. 

Πριν από την εξέταση δεν πρέπει να φάτε και πιείτε τίποτα, μάλιστα, από το προηγούμενο βράδυ. 

Αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή (κυρίως για διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα ή επιληψία) θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για το ακριβές σκεύασμα, καθώς υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθεί να διακόψετε την αγωγή για λίγες μέρες πριν από την εξέταση. Μην διακόπτετε τα φάρμακα από μόνοι σας. Η διακοπή οποιουδήποτε φαρμάκου γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και κατόπιν εντολής του. 

Αν έχετε κάποια γνωστή αλλεργία σε κάποιο φάρμακο ή στο σκιαγραφικό, φυσικά πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας πριν από την εξέταση. 

Τέλος, όπως και σε κάθε άλλη απεικονιστική εξέταση, απαγορεύεται η διενέργειά της σε περίπτωση εγκυμοσύνης. 

Τι πρέπει να κάνετε μετά την εξέταση

Μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση θα πρέπει να παραμείνετε για λίγη ώρα στο ιατρείο/κλινική και βεβαίως, δεν πρέπει να οδηγήσετε στη συνέχεια, αλλά θα πρέπει να είστε συνοδευόμενος και αφού γυρίσετε σπίτι να ξεκουραστείτε. 

Συνιστάται να μην σκύβετε και να ξαπλώσετε σε υπερυψωμένο μαξιλάρι για τις επόμενες ώρες, ώστε να μην πάει το σκιαγραφικό στον εγκέφαλο. 

Πιείτε πολλά υγρά και μην κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν έντονες κινήσεις. Φυσικά, απαγορεύεται να αθληθείτε την ημέρα της εξέτασης. 

Αν παρόλα αυτά, νιώσετε κεφαλαλγία, έντονη κούραση, ζαλάδα, ναυτία, μουδιάσματα στα άκρα ή ανεβάσετε πυρετό ενημερώστε αμέσως το γιατρό.

Υπάρχουν παρενέργειες από την εξέταση;

Υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις αναφερόμενες επιπλοκές, ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Συνηθέστερες είναι η κεφαλαλγία, οι ζαλάδες και η ναυτία, συμπτώματα που ύστερα από μία με δύο μέρες υποχωρούν, αν ο ασθενής ξεκουράζεται και πίνει άφθονα υγρά.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία