Μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια πολύ αποτελεσματική απεικονιστική εξέταση που υπερέχει των άλλων απεικονιστικών, διότι δίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια εικόνες της παθολογίας της σπονδυλικής στήλης. Σαν εξέταση δεν έχει καθόλου ακτινοβολία και διαφέρει από τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις στο γεγονός ότι μπορεί να δώσει εικόνα όχι μόνο της βλάβης, αλλά και του χρόνου πρόκλησής της με μεγάλη ακρίβεια. 

Στη μαγνητική τομογραφία απεικονίζεται με ευκρίνεια η παθολογία των μαλακών ιστών. Πιο συγκεκριμένα, απεικονίζονται παθολογικές καταστάσεις όπως η πίεση των νεύρων, η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι φλεγμονές, οι κακοήθειες και η πίεση στο νωτιαίο μυελό. Επίσης, διαχωρίζονται τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης από αυτά που οφείλονται σε μετάσταση.

Πόσο διαρκεί η μαγνητική τομογραφία

Η εξέταση ολοκληρώνεται μέσα σε μισή έως μία ώρα. Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης πρέπει να έχει αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα από πάνω του. Πρέπει να αφαιρεθούν κοσμήματα, ρολόγια, αλυσίδες, πιστωτικές κάρτες/κάρτες τραπέζης, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές, βοηθήματα ακοής ή ορθοδοντικής θεραπείας. 

Ο μόνος λόγος που μπορεί να αποθαρρύνει κάποιον ασθενή από το να κάνει μαγνητική είναι η αίσθηση της κλειστοφοβίας, ωστόσο η διαδικασία είναι σύντομη και όταν νιώσετε άβολα υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με τον διαχειριστή και να σταματήσει τη διαδικασία. Επίσης, υπάρχουν και ανοιχτοί μαγνητικοί τομογράφοι για τις περιπτώσεις των ασθενών που αδυνατούν να μπουν σε κλειστό τομογράφο, ωστόσο η ποιότητα των εικόνων έχει λιγότερη ακρίβεια σε αυτήν την περίπτωση. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τη μαγνητική τομογραφία

Δεν χρειάζεται να προσέξετε κάτι πριν και μετά την εξέταση αυτή. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό για τον έλεγχο δηλαδή των επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να σας χορηγηθεί σκιαγραφικό λαμβάνοντας υπόψιν την ύπαρξη ή όχι αλλεργιών. 

Φυσικά, το σημαντικότερο είναι πριν την εξέταση να έχετε αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα από πάνω σας, όπως αναφέρεται λεπτομερώς παραπάνω. 

Πώς γίνεται η μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία πραγματοποιείται σε ειδικό χώρο. Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα ειδικό κρεβάτι και φορά ακουστικά με τα οποία μπορεί να ακούσει μουσική αν το επιθυμεί, ώστε να μην ακούει τους ήχους που παράγει ο μαγνήτης. Το κρεβάτι αυτό εισέρχεται μέσα στον μαγνητικό τομογράφο, έναν κλειστό σωλήνα. Υπάρχουν και ανοιχτοί μαγνητικοί τομογράφοι, αλλά συνιστάται να επιλέγονται μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κλασική επιλογή, καθώς η ποιότητα των εικόνων δεν είναι εξίσου καλή με εκείνη του κλειστού τομογράφου. 

Όλη τη διαδικασία επιβλέπει ένας ειδικός διαχειριστής, οποίος παρακολουθεί τις εικόνες που λαμβάνει ο μαγνητικός τομογράφος και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ασθενή, αν τον χρειαστεί, μέσω ενός κουμπιού που μπορεί να πατήσει με το χέρι του ο ασθενής ενόσω βρίσκεται μέσα στο μηχάνημα. 

Αν θέλετε, μπορείτε να έχετε και ένα συνοδό μαζί σας μέσα στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου. 

Οι εικόνες που λαμβάνει ο ειδικός είναι δύο διαστάσεων και απεικονίζονται με τη βοήθεια των μαγνητικών πεδίων. Είναι σημαντικό ότι η εξέταση αυτή δεν παράγει ακτινοβολία. 

Σε ποιους ασθενείς αντενδείκνυται η μαγνητική τομογραφία

Παρόλο που είναι μια πολύ αποτελεσματική και χωρίς ακτινοβολία εξέταση, η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς. Οι ομάδες ανθρώπων που συνιστάται να μην κάνουν μαγνητική είναι:

  • Εγκυμονούσες
  • Όσοι έχουν βηματοδότη
  • Όσοι έχουν ατσάλινα οδοντιατρικά εμφυτεύματα
  • Όσοι έχουν ατσάλινα ορθοπαιδικά εμφυτεύματα
  • Όσοι έχουν clips αγγείων ως θεραπεία για το ανεύρυσμα
  • Όσοι έχουν κοχλιακά εμφυτεύματα
  • Όσοι έχουν απινιδωτή

Με τη μαγνητική παράγονται εικόνες δύο διαστάσεων οι οποίες δίνουν λεπτομερή εικόνα σε 3 επίπεδα: από εμπρός προς τα πίσω, από αριστερά προς τα δεξιά και από την άκρη της κεφαλής μέχρι τα κάτω άκρα. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία