Κύφωση

Τι είναι η κύφωση και ποιοι τύποι υπάρχουν

Κύφωση ονομάζεται η κύρτωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης περισσότερο από το φυσιολογικό που είναι κλίση 20° με 40°. Στη σπονδυλική στήλη εμφανίζεται φυσιολογικά στο σημείο της οσφυϊκής μοίρας και λόρδωση. 

Η κύφωση μπορεί να παρουσιαστεί είτε σε εφήβους είτε σε ενήλικες. 

Υπάρχουν 3 τύποι κύφωσης: η κύφωση στάσης, η κύφωση Scheuermann και η κύφωση λόγω οστεοπορωτικού κατάγματος. 

Στην κύφωση στάσης το άτομο εμφανίζει χαλαρή στάση σώματος, οι ώμοι στρέφονται προς τα μέσα και το πηγούνι προτάσσεται. Όταν ο ασθενής σκύβει δεν παρουσιάζει καμπούρα, ενώ μπορεί να διορθώσει τη στάση του σώματός του για λίγο αν του ζητηθεί. Αυτή είναι και η πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη μορφή. 

Η κύφωση Scheuermann παρουσιάζεται μετά από εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων και έχει συχνά κληρονομικά αίτια, μιας και εμφανίζεται συχνά σε μέλη ίδιων οικογενειών. Είναι ορατή κυρίως όταν ο ασθενής σκύβει μπροστά και τείνει να εμφανίζεται κυρίως σε εφήβους 12-14 ετών και μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους. Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκαμψία και εμφανές καμπούριασμα στην πλάτη. Δεν μπορεί να διορθώσει τη στάση του σώματός του αν του ζητηθεί, ούτε καν για λίγη ώρα. 

Η κύφωση λόγω κατάγματος μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα οστεοπορωτικά κατάγματα ή να παρουσιαστεί ως απόρροια τραυματισμού ή καρκίνου. 

Η κύφωση μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος, σε έλλειψη σωματικής άσκησης στους ενήλικες, σε φλεγμονές, σε ιστορικό καρκίνου, σε οστεοπορωτικά κατάγματα ειδικότερα σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση και σε γονιδιακούς παράγοντες. Άλλα πιθανά αίτια είναι οι κακώσεις, οι λοιμώξεις, η σπονδυλίτιδα, οι οστικές δυσπλασίες και τα νεοπλάσματα. 

Τι νιώθει ένας ασθενής με κύφωση

Η κύφωση δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει δυσκαμψία και δυσκολία στην πολύωρη ορθοστασία, η οποία επιδεινώνεται όσο περνά η μέρα. Όσο περνούν τα χρόνια και τα οστά αποδυναμώνονται, το πρόβλημα της κύφωσης μπορεί να επιδεινωθεί και σιγά σιγά καταλήγει να οδηγήσει σε χρόνιους πόνους στον αυχένα και στην πλάτη. 

Διάγνωση της κύφωσης

Η κλινική εικόνα ενός ασθενή με κύφωση είναι ότι σκύβει προς τα εμπρός. Κατά την εξέταση χρειάζεται ο ασθενής να σκύψει μπροστά ώστε να καταλάβουμε εμείς από το πλάι αν το σχήμα του σώματος παρουσιάζει κύφωση και φυσικά, να διαπιστώσουμε αν νιώθει πόνο στη σπονδυλική στήλη. 

Η διάγνωση ολοκληρώνεται με ακτινογραφία, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος και η έκταση της βλάβης και αναλόγως να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία. 

Θεραπείες κύφωσης

Η βασική επιλογή θεραπείας για την κύφωση είναι οι ασκήσεις υπερέκτασης και ενδυνάμωσης των μυών, επιμήκυνσης της σπονδυλικής στήλης, αλλά και συμβουλές για τη διόρθωση της στάσης του σώματος. Ειδικότερα για τους ασθενείς που παρουσιάζουν τον τύπο Scheuermann συνιστάται ταυτόχρονη εφαρμογή ειδικού κηδεμόνα για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Η φυσικοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι μια ακόμη μέθοδος που αποκαθιστά γρηγορότερα την υγεία την υγεία της σπονδυλικής στήλης.  

Σε πιο σοβαρά περιστατικά ή σε περιστατικά που παρά την εφαρμογή προγράμματος ασκήσεων η κύφωση παρουσιάζει επιδείνωση ή ο πόνος επιμένει, προτείνουμε χειρουργική αντιμετώπιση. Η επεμβατική θεραπεία εκλογής για την κύφωση είναι η σπονδυλοδεσία, με ή χωρίς τη διενέργεια οστεοτομιών. 

Από τι εξαρτάται η επιλογή της θεραπείας;

Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του ασθενή. Σε νεαρότερες ηλικίες για παράδειγμα, οπότε και το σώμα του ασθενή είναι εύπλαστο και αναπτύσσεται ακόμα, επιλέγεται συχνότερα ο κηδεμόνας όταν αποτελεί ενδεικνυόμενη θεραπευτική επιλογή. 

Επίσης, βασικό ρόλο παίζει το συνολικό ιστορικό του, το μέγεθος της βλάβης, το αν υπάρχει πόνος ή όχι και το αν ο ασθενής παρουσιάζει και κάποια άλλη πάθηση ταυτόχρονα στη σπονδυλική στήλη ή σε άλλο σημείο του σώματος.

Μπορεί να διορθωθεί η κύφωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς καταφέρνουν να απαλλαγούν από αυτήν ακολουθώντας τις σωστές ασκήσεις και τρόπους εκπαίδευσης στη στάση του σώματος. Είναι πολύ σημαντική η μυϊκή ενδυνάμωση και η διατήρηση της ευκινησίας της σπονδυλικής στήλης. Η κύφωση με τον καιρό μεγαλώνει και εφόσον μεγαλώνει προκαλεί προβλήματα κυρίως αισθητικά που μπορούν εν δυνάμει να πυροδοτήσουν και προβλήματα στην αναπνοή. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία