Κυφοπλαστική

Η κυφοπλαστική αποτελεί επέμβαση που πραγματοποιείται συνήθως μετά τη διάγνωση σπονδυλικού κατάγματος. Η επέμβαση αυτή γίνεται για να περιοριστεί ο πόνος της σπονδυλικής στήλης για να μην μειωθεί το ύψος του σπονδυλικού σώματος περαιτέρω.


Αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδύλου, διότι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται ανάταξη του ύψους του σπονδύλου και σταθεροποίησή του.
Η κυφοπλαστική βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει κανονικά δυο ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς το αίσθημα του πόνου. Η κυφοπλαστική είναι πολύ ασφαλής επέμβαση με σπάνιες έως ελάχιστες επιπλοκές.


Γιατί να κάνω κυφοπλαστική;


Η κυφοπλαστική ενδείκνυται σε περιπτώσεις που ο ασθενής αδυνατεί να περπατήσει ή να σταθεί για ώρα όρθιος λόγω του πόνου και ο πόνος δεν υφίεται με τη φαρμακευτική αγωγή και τη χρήση ειδικής ζώνης στήριξης και αν έχουν παρέλθει 2-3 μήνες από τη στιγμή του κατάγματος και ο πόνος εξακολουθεί να υπάρχει. Η μέθοδος αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση του ύψους του σπονδύλου, στη σταθεροποίησή του και στην ύφεση του πόνου που προκαλεί το κάταγμα.


Προετοιμασία για την κυφοπλαστική


Πριν από την κυφοπλαστική θα πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό τι φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε. Περίπου μία εβδομάδα πριν θα χρειαστεί ίσως να διακόψετε κάποιο από τα φάρμακα που λαμβάνετε (συνήθως αντιπηκτικά), σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό σας. Για περίπου 6 ώρες πριν το χειρουργείο θα πρέπει να παραμείνετε νηστικοί και να μην καταναλώσετε υγρά.

Πώς γίνεται η κυφοπλαστική


Η κυφοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή μέθη. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση στο ειδικό κρεβάτι.


Κάνουμε αρχικώς δυο μικρές τομές δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης. Με ακτινολογική καθοδήγηση εισάγονται 2 ειδικά τροκάρ αριστερά και δεξιά από τον σπόνδυλο. Με τη διάταση που πραγματοποιείται στα μπαλόνια, επανέρχεται ο σπόνδυλος. Ύστερα, τα μπαλόνια απομακρύνονται, έχοντας δημιουργήσει μια κοιλότητα στο σπόνδυλο.


Εκεί εγχέεται ένα υλικό, το οστικό τσιμέντο, το οποίο μέσα σε λίγη ώρα γίνεται ένα στερεό μόρφωμα. Το πλεονέκτημα σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι με τη χρήση του ειδικού μπαλονιού μορφοποιείται ο χώρος που θα εγχυθεί το οστικό τσιμέντο και έτσι, δεν έχουμε διάχυσή του σε παρακείμενα σημεία. Με αυτή τη διαδικασία σταθεροποιείται ο σπόνδυλος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην αντιμετωπίζει πια πόνο.


Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης και μπορεί να βγει από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία