Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου- μικροδισκεκτομή

Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου προκαλείται όταν ο ινώδης δακτύλιος υποστεί βλάβη και ο πυρήνας του δίσκου αρχίζει να πιέζει νεύρα μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Στην περιοχή αυτή δημιουργείται φλεγμονή και έτσι, ο ασθενής νιώθει πόνο. Πρόκειται για μια πολύ συχνή πάθηση της μέσης που συμβαίνει συνήθως αιφνιδίως είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω μιας απότομης κίνησης. Ο ρόλος ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι να απορροφά τους κραδασμούς που υφίσταται η σπονδυλική στήλη. Έτσι, όταν υποστεί βλάβη κάποιο σημείο του τα παρακείμενα νεύρα δέχονται πίεση και πυροδοτούν συμπτώματα. Ο πόνος που συνοδεύει την κήλη οφείλεται είτε σε άμεση πίεση στη νευρική ρίζα είτε σε αποδόμηση του εκφυλισμένου πυρήνα είτε σε αυτοάνοση αντίδραση.


Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εμφανίζεται συχνά σε ηλικίες 35 έως 45 ετών, ωστόσο δεν περιορίζεται σε αυτές μόνο.


Αίτια εμφάνισης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου


Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου πυροδοτείται από την απότομη άρση μεγάλου βάρους, την απότομη στροφή της μέσης ή λόγω κάποιου ατυχήματος. Επίσης, μπορεί να προκληθεί ακόμη και σταδιακά, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Πιο επιρρεπείς σε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι άτομα ηλικίας 35-45 ετών, όσοι δεν ασκούνται τακτικά, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές (παράγοντες οι οποίοι προκαλούν με το χρόνο φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων και έτσι καθίστανται πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και φλεγμονές) και όσοι λόγω της φύσης της εργασίας τους σηκώνουν συχνά βάρη, οδηγούν πολλές ώρες και καταπονούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
Βιοχημικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χειρουργικά παρασκευάσματα μεσοσπονδύλιου δίσκου δείχνουν προχωρημένες αλλοιώσεις για τις οποίες ευθύνεται η προχωρημένη ηλικία του ασθενούς. Ήδη η ικανότητα ενυδάτωσης του δίσκου από το 90% στην παιδική ηλικία μειώνεται στο 70% κατά την ηλικία των 50-60 ετών.


Συμπτώματα κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου


Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο στη μέση (οσφυαλγία), ενώ σε μερικές εβδομάδες ακολουθεί και η ισχιαλγία. Επίσης, περιορίζεται η κινητικότητα της οσφυϊκής μοίρας ως προς την κάμψη. Το παρατεταμένο κάθισμα, ο βήχας, το φτέρνισμα επιδεινώνουν τον πόνο. Ο πόνος εκτείνεται σε όλη τη μέση και πυροδοτεί ενίοτε κράμπες ή σπασμούς. Ο πόνος στα πόδια ξεκινά από τα ισχία και μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.


Συχνά οι ασθενείς παραπονούνται και για αδυναμία στα άκρα ή δεν μπορούν να κάνουν κάποιες κινήσεις που πριν μπορούσαν, όπως το περπάτημα στις μύτες των ποδιών ή στις φτέρνες.


Διάγνωση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου


Για τη διάγνωση της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου απαιτείται πλήρης καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς (ακόμη και των επαγγελματικών ασχολιών του) και φυσικά, κλινική εξέταση, που περιλαμβάνει έλεγχο της κινητικότητας των κάτω άκρων.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία