Κηδεμόνες: τρόπος χρήσης και διάρκεια θεραπείας

Ο κηδεμόνας είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η κύφωση και η σκολίωση. Το βασικό μειονέκτημά τους, όμως, είναι ότι εφαρμόζονται μόνο σε εφήβους, διότι πρέπει να υπάρχει υπολειπόμενη ανάπτυξη στον ασθενή για να έχει νόημα η εφαρμογή του και να είναι αναστρέψιμο το πρόβλημα που υπάρχει χωρίς να απαιτείται κάποια επεμβατική πράξη. Ως θεραπεία επομένως απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Ως μέθοδος θεραπείας, ο κηδεμόνας έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε περιστατικά σκολίωσης 20-40 μοιρών και σε περιστατικά κύφωσης 55-70 μοιρών. 

Το ιδανικό θα ήταν το παιδί να φορά τον κηδεμόνα συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Όμως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, γι’ αυτό συνιστάται να τον φορά περίπου 16 ώρες ημερησίως. Θα ήταν προτιμότερο ο κηδεμόνας να αφαιρείται όταν το παιδί γυμνάζεται, διότι μπορεί να καταστραφεί. 

Στόχος της θεραπείας με κηδεμόνα είναι να μην επιδεινωθεί η σκολίωση ή η κύφωση που εμφανίζει ο ασθενής. Και δεδομένου ότι η σκολίωση δρα παραμορφώνοντας τη σπονδυλική στήλη συνεχώς μέσα στη μέρα και όχι όταν κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες δραστηριότητες, συνιστάται να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες για να αποτραπεί αυτό. 

Πώς δημιουργείται ένας κηδεμόνας

Οι κηδεμόνες κατασκευάζονται βάσει των εκάστοτε προδιαγραφών από θερμοπλαστικά υλικά με ειδική εσωτερική επένδυση. Ο ειδικός που θα τον κατασκευάσει λαμβάνει υπόψιν του τις ακτινογραφίες, τη γνωμάτευση του γιατρού, καθώς και τις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στη διαδικασία έχει και η σωστή λήψη μέτρων είτε με αποτύπωση από γυψοταινίες είτε με πιο σύγχρονες μεθόδους όπως τα φωτογραφικά ολογράμματα. Με αυτόν τον τρόπο ο κηδεμόνας ταιριάζει απόλυτα στο σώμα και εφαρμόζει τέλεια, ώστε να ενοχλεί το λιγότερο δυνατό το παιδί. Ειδικά εσωτερικά πίεστρα και αντιστηρίγματα τοποθετούνται στο εσωτερικό του κηδεμόνα για να δημιουργούν τις κατάλληλες πιέσεις στην καμπύλη και να διορθωθεί το πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κηδεμόνα, αυτός όμως που προτιμάται συχνότερα είναι ο τύπος Boston. Υπάρχει και ο νυχτερινός τύπος Charleston, αλλά και άλλοι τύποι όπως ο Milwaukee.

Πώς φοριέται ένας κηδεμόνας

Ο κηδεμόνας φοριέται κάτω από τα ρούχα και όταν φορεθεί σωστά δεν διακρίνεται. Αφού το παιδί κάνει μπάνιο, στη συνέχεια, βάζουμε ταλκ για να απορροφηθεί όλος ο ιδρώτας και φοράμε μια αμάνικη βαμβακερή μπλούζα. Από πάνω, στη συνέχεια, φοράμε τον κηδεμόνα, εφαρμόζοντάς τον όσο πιο σφιχτά γίνεται, ώστε να μην προκληθούν δερματικοί ερεθισμοί. 

Ιδανικά θα πρέπει να φοριέται περίπου 21 ώρες ημερησίως, όμως σύμφωνα με μελέτες, το ίδιο αποτελεσματικός είναι ένας κηδεμόνας και όταν φοριέται για 16 ώρες ημερησίως. Θα πρέπει να αφαιρείται όταν το παιδί βρίσκεται σε αθλητικές δραστηριότητες. 

Στην αρχή πρέπει να είμαστε λίγο πιο ανεκτικοί όταν ένα παιδί δυσανασχετεί με την εφαρμογή του και να του επιτρέπουμε να τον αφαιρεί όταν νιώθει άβολα και να τον επανατοποθετεί μετά από λίγη ώρα ξανά. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και κατά τον ύπνο. Αν στην αρχή το παιδί δυσανασχετεί ή δεν μπορεί να κοιμηθεί, τον βγάζουμε και τον ξαναβάζουμε την επόμενη νύχτα. Σύντομα το παιδί θα συνηθίσει και ο κηδεμόνας θα γίνει ανεκτός και κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Πόση είναι η διάρκεια της θεραπείας με κηδεμόνα

Ο κηδεμόνας εφαρμόζεται όλο το διάστημα από τη διάγνωση του προβλήματος μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού, όταν πρακτικά σταματήσει να ψηλώνει. Σε γενικές γραμμές, στα κορίτσια η ανάπτυξη ολοκληρώνεται περίπου στα 15 έτη, ενώ στα αγόρια λίγο αργότερα, δηλαδή στα 17. Ο ορθοπαιδικός είναι σε θέση να παρακολουθήσει πότε το παιδί βρίσκεται στη φάση της σκελετικής ωρίμανσης, οπότε και θα συστηθεί η αφαίρεση του κηδεμόνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής όμως θα πρέπει να παρακολουθεί τακτικά την εξέλιξη του παιδιού και την οστεοποίηση των κέντρων ανάπτυξης. 

Η ολοκλήρωση της θεραπείας με την αφαίρεση του κηδεμόνα γίνεται σταδιακά. Σε πρώτη φάση ζητείται από τον ασθενή να μειώσει τη χρήση του, ενώ ελέγχεται από το γιατρό αν αυτή η πρακτική είχε αντίκτυπο στη σκολίωση. Αν δεν επηρεάζει τη σταθεροποίηση, τότε συνεχίζει να αφαιρείται προοδευτικά μέχρι να αφαιρεθεί εντελώς, αν κριθεί ότι η σκελετική ωρίμανση έχει επιτευχθεί και δεν έχει πια νόημα η εφαρμογή του. 

Χρειάζεται να καθαρίζεται ο κηδεμόνας;

Ναι, ο κηδεμόνας πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά σε ολόκληρη της επιφάνειά του και στους ιμάντες. Συνιστάται να καθαρίζεται με οινόπνευμα, ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε οδηγίες από τον κατασκευαστή για εξατομικευμένη φροντίδα και καθαρισμό. 

Τι άλλο πρέπει να κάνει το παιδί παράλληλα με την εφαρμογή του κηδεμόνα

Είναι σημαντικό να παρακολουθείται συχνά από τον ορθοπαιδικό, ενώ θα του συστηθεί η ακτινολογική παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξης της σκολίωσης ή της κύφωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 

Επίσης, βοηθά πολύ την εξέλιξη της θεραπείας αν το παιδί αθλείται συστηματικά. Με την άθληση το σώμα μεταξύ άλλων διδάσκεται και πώς να στέκεται σωστά χωρίς να επιβαρύνει κάποιο σπόνδυλο. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία