Φυσικοθεραπεία- Μυϊκή ενδυνάμωση

Η φυσικοθεραπεία λειτουργεί συνήθως υποστηρικτικά σε άλλες ιατρικές θεραπείες και στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας του οργανισμού και στην άμεση επιστροφή του ασθενή στις δραστηριότητές του. Τα προγράμματα είναι εξατομικευμένα και γίνονται υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένου προσωπικού. 

Με τη φυσικοθεραπεία ο ασθενής επιστρέφει γρηγορότερα στην καθημερινότητά του μετά από ένα χειρουργείο, ενώ η φυσικοθεραπεία μπορεί και να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο και άλλα συμπτώματα και να βελτιωθεί έτσι η ποιότητα της ζωής του. 

Τα προγράμματα εφαρμόζονται κατά περίπτωση και με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού και είναι:

Ενδυνάμωση μυών – Βελτίωση απόδοσης της κίνησης – Επανεκπαίδευση μυών

Μέθοδοι κινητοποίησης αρθρώσεων – Αποκατάσταση κινητικότητας αρθρώσεων

Ανάκτηση ευλυγισίας – Εκπαίδευση σώματος στην αποφυγή τραυματισμών

Ο ασθενής μπορεί να επιτύχει τους στόχους του με ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, διατάσεις, ασκήσεις με ειδικό εξοπλισμό ή ακόμη και με ειδικές συμπληρωματικές θεραπείες. Με τις ασκήσεις βελτιώνεται η δύναμη των μυών και η ισορροπία του σώματος, ενώ ανακτάται και η χαμένη ελαστικότητα των μυών. Λάβετε υπόψιν ότι πριν πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε άσκηση απαιτείται ζέσταμα, ώστε να μην προκαλέσετε επιπλέον πόνο ή φλεγμονή στους μύες και στις αρθρώσεις σας. 

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος

Σε αρχικό στάδιο του πόνου ή για να απαλλαγούμε από το τοπικό πρήξιμο μπορεί να εφαρμοστούν κρύα ή ζεστά επιθέματα (προσοχή όχι απευθείας επαφή με το δέρμα και όχι περισσότερο από 10’-20’ εναλλάξ). Το ζεστό επίθεμα αυξάνει τη ροή του αίματος δημιουργώντας χαλάρωση μυών, ενώ το κρύο επίθεμα μειώνει τη ροή απαλλάσσοντας από οιδήματα και φλεγμονές. 

Άλλες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του πόνου αλλά και νοσημάτων της σπονδυλικής στήλης και συμπεριλαμβάνονται στη φυσικοθεραπεία είναι οι διαθερμίες, η κρυοθεραπεία, οι θεραπευτικοί υπέρηχοι, τα laser χαμηλής και υψηλής ισχύος, τα μαγνητικά πεδία, η ηλεκτροθεραπεία (TENS), η θεραπεία shockwave. 

Οι θεραπευτικοί υπέρηχοι στοχεύουν στην αντιμετώπιση του πόνου σε τένοντες και μύες, επιτυγχάνοντας τη χαλάρωσή τους. Με το ειδικό εργαλείο των υπερήχων προκαλούνται κύματα υψηλής συχνότητας, τα οποία με την θερμότητα που παράγουν εισχωρούν βαθιά στους ιστούς επουλώνοντάς τους και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ταυτόχρονα, περιορίζεται η φλεγμονή στο σημείο ενδιαφέροντος. 

Τα laser χαμηλής και υψηλής ισχύος εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, τα οιδήματα, την αποκατάσταση του εύρους κινήσεων και τη βελτίωση της αιμάτωσης των ιστών. 

Η ηλεκτροθεραπεία (TENS) διενεργείται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της δυσκαμψίας. Πραγματοποιείται με την εφαρμογή ρεύματος στα πάσχοντα σημεία και αποτελεί μια πολύ ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο με άμεσα αποτελέσματα. 

Το shockwave therapy (κρουστικός υπέρηχος) εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων στους μύες και στους τένοντες. Ο μηχανισμός δρα μειώνοντας τη φλεγμονή στο μυοσκελετικό σύστημα και αυξάνοντας τη ροή του αίματος. 

Ποιος είναι ο στόχος της φυσικοθεραπείας

Βασικό στοιχείο της φυσικοθεραπείας είναι το σώμα να διδαχθεί πώς πρέπει να στέκεται, να κινείται, να λειτουργεί. Όταν στεκόμαστε, καθόμαστε, περπατάμε, ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε σκάλες με σωστό τρόπο, δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις και η σπονδυλική στήλη και έτσι, αποφεύγουμε προβλήματα όπως η αυχεναλγία ή η οσφυαλγία. 

Αν μάθουμε πώς πρέπει να κάνουμε τις καθημερινές μας κινήσεις, τότε το σώμα μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Επιπλέον, μετά από έναν τραυματισμό ή ατύχημα η αποκατάσταση και η επιστροφή στις δραστηριότητες του ατόμου επιτυγχάνεται με αυτού του είδους τη «διδασκαλία» στο σώμα, ώστε η αποθεραπεία του τραύματος να είναι πιο άμεση και να μην υπάρχουν νέοι τραυματισμοί από λανθασμένους χειρισμούς και κινήσεις. 

Η φυσικοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά και πλέον, παρουσιάζει εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία σε συνδυασμό και με τις εξελιγμένες χειρουργικές θεραπείες, όπου και όταν αυτές είναι απαραίτητες να γίνουν, οδηγούν σε αμεσότατη αποκατάσταση του ασθενούς και δυναμική επάνοδο στην καθημερινή του ζωή.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία