Φαρμακευτικές αγωγές για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται για την αντιμετώπιση παθήσεων σπονδυλικής στήλης στοχεύει στη μείωση του πόνου και αποτελεί μια θεραπεία αρχικού σταδίου της πάθησης στις περισσότερες περιπτώσεις ή μια θεραπεία συνοδευτική μετά από χειρουργείο. Πολύ συχνά εφαρμόζεται και παράλληλα με τη φυσικοθεραπεία. Κυριότερος σκοπός των φαρμάκων είναι η ανακούφιση από τον πόνο και η αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής. 

Φάρμακα εκλογής είναι τα παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή παυσίπονα χρόνιου πόνου. Η χορήγησή τους γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό και δεν πρέπει ο ασθενής να λαμβάνει από μόνος του καμία αγωγή π.χ. η συστηματική λήψη αντιφλεγμονωδών μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία ή έλκος. Γι’ αυτό, το χρονικό διάστημα λήψης τους θα πρέπει να το ορίσει μόνο ο ορθοπαιδικός, ο οποίος πρέπει να παρακολουθεί τον ασθενή και να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθορίζοντας έτσι και τη διάρκειά της.

Αν κριθεί απαραίτητο είναι δυνατό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο γιατρός σας στην πορεία τη φαρμακευτική αγωγή που σας χορήγησε και να την αντικαταστήσει με ένα νέο θεραπευτικό φαρμακευτικό σχήμα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή η εφαρμοζόμενη θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε επειδή εμφανίστηκε κάποια παρενέργεια. 

Αν τυχόν κατά τη διάρκεια της λήψης κάποιου φαρμάκου νιώσετε κάποιο περίεργο σύμπτωμα ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο στον οργανισμό σας, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό και να σας καθοδηγήσει στο πώς ή αν πρέπει να συνεχίσετε να το λαμβάνετε. 

Κατηγορίες φαρμάκων

Ο πόνος τον οποίο στοχεύουν να αντιμετωπίσουν τα φάρμακα μπορεί να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος. Επίσης, μπορεί να εντοπίζεται τοπικά, να είναι ανακλαστικός ή νευρογενής. Οι υπάρχουσες αγωγές στοχεύουν ξεχωριστά σε κάθε είδος. 

Οι τρεις κατηγορίες φαρμάκων μπορούν να χορηγηθούν και συνδυαστικά. Στον οξύ πόνο η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή είναι τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη. Στο χρόνιο πόνο χορηγούνται ειδικά φάρμακα. Για ένα χρονικό διάστημα που ορίζεται από τον ειδικό μπορούν να ληφθούν και ταυτόχρονα με τα αντιφλεγμονώδη. 

Όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες ωστόσο δεν είναι συχνές. Μερικές παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα (οπιούχα φάρμακα) και τα προβλήματα στο στομάχι. Τα πιο σύγχρονα φάρμακα δεν έχουν συνήθως παρενέργειες. 

Σε κάποιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να χορηγηθούν για μικρό χρονικό διάστημα και κορτικοστεροειδή. Αυτή η επιλογή εφαρμόζεται κατά περίπτωση όταν ο πόνος επιμένει και ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε άλλες θεραπείες. 

Η φαρμακευτική αγωγή συνιστάται να χορηγείται ως χάπι ή ως υπόθετο και να προτιμώνται αυτές οι επιλογές έναντι των ενέσιμων, που ενέχουν τον κίνδυνο επιπλέον παρενεργειών και άρα, δεν υπάρχει λόγος να γίνονται. 

Σε κάθε περίπτωση, τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού και μόνο για το χρονικό διάστημα που ορίζει ο ίδιος. Αν νιώσετε οποιοδήποτε περίεργο σύμπτωμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό. 

Πώς επιλέγεται το κατάλληλο φάρμακο

Η επιλογή γίνεται βάσει του ατομικού ιστορικού του ασθενή, της έντασης του πόνου, της χρονιότητας ή της οξύτητας του πόνου, αλλά και των πιθανών παρενεργειών που έχει. Φυσικά, εξαρτάται και από τα συμπτώματα που επιθυμούμε να αντιμετωπιστούν. Τα αντιφλεγμονώδη έχουν αρκετά συχνά παρενέργειες στο στομάχι, ειδικά αν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα νεότερα φάρμακα δεν φαίνονται να προκαλούν αντίστοιχες παρενέργειες. 

Κατά την καταγραφή της συμπτωματολογίας σας και του ιστορικού σας στη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό, θα πρέπει να αναφερθείτε λεπτομερώς στην κατάσταση της υγείας σας, σε προηγούμενο προβλήματα αλλά και στη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνετε ήδη εκείνη τη στιγμή για οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Αν συνυπάρχουν καρδιολογικά προβλήματα ή γαστρεντερικά πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί ο γιατρός. Σε περίπτωση που στο παρελθόν έχετε λάβει κάποιο φάρμακο από τις προαναφερόμενες κατηγορίες και σας προκάλεσε αλλεργίες ή παρενέργειες πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό, ώστε να αποκλείσει τη χορήγησή του και να στραφεί σε μία εναλλακτική λύση. Συνιστάται να αναφέρετε στο γιατρό σας ακόμη και τα συμπληρώματα διατροφής που τυχόν λαμβάνετε. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία