Δισκοπάθεια

Η δισκοπάθεια αποτελεί μια από τις συχνότερες ασθένειες της σπονδυλικής στήλης. Μια άλλη ονομασία για τη δισκοπάθεια είναι η δισκοκήλη. Αποτελεί πάθηση του μεσοσπονδύλιου δίσκου και εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. 

Είναι αποτέλεσμα εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, καθώς παρουσιάζεται αλλαγή στη σύστασή του, επηρεάζοντας το νωτιαίο μυελό. Δεν συνοδεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από εμφανή συμπτώματα, γι’ αυτό και είναι δυνατό να διαγνωστεί τυχαία σε κάποιο προληπτικό απεικονιστικό έλεγχο. 

Πού οφείλεται η δισκοπάθεια

Η πρόκληση δισκοπάθειας οφείλεται κατά μεγάλο μέρος σε γενετικούς παράγοντες, άρα η κληρονομικότητα είναι βασικός αιτιολογικός παράγοντας. Ωστόσο, και ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός, καθώς η συχνή άρση βάρους, το κάπνισμα, οι έντονες πιέσεις στην περιοχή  επηρεάζουν την πιθανότητα πρόκλησης δισκοπάθειας. Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου επέρχεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων και επιτείνει το πρόβλημα, καθώς ο δίσκος γίνεται λιγότερο ευέλικτος και άρα, είναι πιο πιθανό να υποστεί πίεση ή κάκωση. 

Συμπτώματα δισκοπάθειας

Η δισκοπάθεια δεν δίνει πάντα συμπτώματα. Όταν δίνει αυτά εστιάζουν κυρίως χαμηλά στη μέση ή στον αυχένα και τον ώμο σπανιότερα. Ο πόνος που ξεκινά από τη μέση αντανακλά συχνά στους γλουτούς και μέχρι τα γόνατα, όχι όμως χαμηλά στη γάμπα ή στο πόδι. Παρατηρείται επιδείνωση των συμπτωμάτων όταν ο ασθενής κάθεται, στέκεται πολλή ώρα όρθιος ή σκύβει προς τα εμπρός. 

Άλλο ένα σύμπτωμα που συνοδεύει τη δισκοπάθεια είναι τα μουδιάσματα σε διαφορετικά σημεία του σώματος, κυρίως σε αυτά που συνδέονται με τα νεύρα που περνούν από την περιοχή ενδιαφέροντος. Τέλος, ίσως ο ασθενής σε πιο προχωρημένο στάδιο να δυσκολεύεται να σηκώσει αντικείμενα, ειδικά αν έχουν μεγάλο βάρος, ενώ νιώθει και αδυναμία στα πόδια και δυσκολία στο περπάτημα. Ο ασθενής νιώθει ανακούφιση όταν ξαπλώνει. 

Τι εξετάσεις χρειάζονται για να γίνει διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση από τον ορθοπαιδικό και επιβεβαιώνεται με μαγνητική τομογραφία. Ενίοτε μπορεί να χρειασθεί συμπληρωματικά και μυελογραφία. 

Τι πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς

Συνιστάται οι ασθενείς να αποφεύγουν όσο γίνεται να σκύβουν μπροστά, την πολύωρη ορθοστασία, την ενέσιμη αντιμετώπιση της δισκοπάθειας και το μασάζ από μη εξειδικευμένο στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης προσωπικό. Επίσης, αν και ανακουφίζονται οι ασθενείς όταν ξαπλώνουν, δεν πρέπει να το κάνουν συνέχεια, καθώς επιδεινώνεται το πρόβλημα όταν παραμένουν κλινήρεις για μεγάλο διάστημα. 

Θεραπείες δισκοπάθειας

Δισκεκτομή η θεραπεία στη δισκοπάθεια

Σε αρχικό στάδιο, η δισκοπάθεια αντιμετωπίζεται με ασκήσεις γυμναστικής και χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Συνιστάται να πραγματοποιηθούν μερικές συνεδρίες φυσικοθεραπείας. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτελεσματικές και οι ειδικές ζώνες μέσης ή η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων. 

Αρκετά αποτελεσματική θεραπεία είναι και η έγχυση κορτιζόνης στη σπονδυλική στήλη στις περιοχές ενδιαφέροντος. Οι εγχύσεις άλλων ουσιών και η χρήση laser δεν έχουν αποδεδειγμένα καλή αποτελεσματικότητα, ενώ ενίοτε επιτείνουν τον πόνο στη μέση. 

Η μέθοδος θεραπείας που υπερέχει έναντι όλων των άλλων σε αποτελεσματικότητα, και συνιστάται να εφαρμόζεται όταν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα και φυσικοθεραπεία, παρόλο που έχει εφαρμοστεί για τουλάχιστον 6 μήνες, δεν έχει βοηθήσει τον ασθενή να ανακουφιστεί από τον πόνο, είναι η σπονδυλοδεσία. 

Η σπονδυλοδεσία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο όταν το πρόβλημα παρουσιάζεται το πολύ σε δύο δίσκους. Αν παρουσιάζεται σε περισσότερους, τότε δεν ενδείκνυται. 

Με τη σπονδυλοδεσία αφαιρείται ο δίσκος που φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη και στη συνέχεια, ενώνονται οι παρακείμενοι δίσκοι και τοποθετείται οστικό μόσχευμα και βίδες και ράβδοι από τιτάνιο για να σταθεροποιηθούν οι σπόνδυλοι μέχρι να γίνει πλήρως αποδεκτό το μόσχευμα. Η προσπέλαση για την τοποθέτηση του μοσχεύματος στο δίσκο είναι είτε πρόσθια είτε οπίσθια είτε πλάγια και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. 

Διάβασε περισσότερα για τη σπονδυλοδεσία

Τα χαρακτηριστικά της σπονδυλοδεσίας που αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο θεραπείας της δισκοπάθειας και την καθιστούν καλύτερη, όταν βεβαίως ενδείκνυται η εφαρμογή της, είναι η γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς μετά το χειρουργείο, ο μειωμένος πόνος και οι μικρές τομές. 

Επιπλοκές

Όπως και κάθε άλλη επεμβατική πράξη η σπονδυλοδεσία ως θεραπεία της δισκοπάθειας ενέχει κινδύνους και επιπλοκές. Σπανίως έχουν αναφερθεί λοιμώξεις του τραύματος, πνευμονική εμβολή, νευρολογικές βλάβες και εκφύλιση παρακείμενου δίσκου. Με την επιλογή του κατάλληλου γιατρού αποφεύγονται τυχόν αστοχίες και αποτυχία της επέμβασης.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία