Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία, με τη βοήθεια των ακτίνων χ, παράγει εικόνες υψηλής ποιότητας των οστών, των μαλακών ιστών των οργάνων, του νωτιαίου μυελού και των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Παρόλο που η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι όμοια με αυτή της απλής ακτινογραφίας, έχει την ιδιότητα να δίνει καλύτερης ποιότητας εικόνες σε σχέση με τις απλές ακτινογραφίες.  

Για την πραγματοποίηση της αξονικής χορηγείται συνήθως ενδοφλέβια σκιαγραφικό. Η εικόνα που παράγεται είναι έγχρωμη στους σύγχρονους αξονικούς τομογράφους και ιδιαιτέρως ευκρινής. 

Επειδή εκπέμπει ακτινοβολία επιλέγεται συνήθως μόνο όταν η μαγνητική τομογραφία δεν είναι εφικτό να γίνει. 

Για ποιους λόγους γίνεται η αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία επιλέγεται για να διαγνώσουμε ή να παρακολουθήσουμε την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, τη στένωση σπονδυλικού σωλήνα, τις εκφυλιστικές ασθένειες του δίσκου, τις μυϊκές διαταραχές, τις μεταστάσεις της σπονδυλικής στήλης και τα κατάγματα. 

Πόσο διαρκεί η αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία είναι μια γρήγορη διαδικασία. Η εξέταση διαρκεί 15 έως 20 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγήσουν ενδοφλέβια σκιαγραφική ουσία, ώστε να απεικονιστεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια το σημείο που σαρώνει ο αξονικός τομογράφος. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει ακίνητος καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. 

Τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά την αξονική τομογραφία

Δεν υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία εκτός αν είναι προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθεί σκιαγραφικό. Ενημερωθείτε από το γιατρό σας σχετικώς. 

Πριν από την εξέταση θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που φοράτε. Πρέπει να αφαιρεθούν κοσμήματα, ρολόγια, αλυσίδες, πιστωτικές κάρτες/κάρτες τραπέζης, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές.

Δεν χρειάζεται να προσέξετε ή να αποφύγετε κάτι μετά την εξέταση. 

Πώς γίνεται η αξονική τομογραφία

Ο ασθενής, αφού αφαιρέσει όλα τα μεταλλικά αντικείμενα, ξαπλώνει σε ένα ειδικό κρεβάτι, μια μακρόστενη βάση δηλαδή και εκεί θα πρέπει να παραμείνει ακίνητος για όλα τα λεπτά που θα διαρκέσει η εξέταση. Το μηχάνημα αυτό δεν είναι κλειστό σε όλα τα σημεία, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσετε κλειστοφοβία. Στη συνέχεια, ο αξονικός τομογράφος περιστρέφεται γύρω από το κρεβάτι και παράγει εικόνες, τις οποίες στέλνει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που εκείνη την ώρα χειρίζεται ένας ειδικός. 

Ο χειριστής του υπολογιστή παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις εικόνες που δίνει ο αξονικός τομογράφος στα σημεία που σαρώνει. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί και τον ασθενή και αν χρειαστεί κάτι μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του. 

Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα μιας αξονικής τομογραφίας;

Ο ασθενής μπορεί να παραλάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεων μία μέρα μετά την πραγματοποίησή τους. Όταν καταγραφούν οι εικόνες, ο ακτινολόγος τις λαμβάνει και πρέπει να συντάξει λεπτομερή ανάλυση των ευρημάτων, ώστε να τις παραδώσετε εσείς στη συνέχεια στο γιατρό σας για να τις μελετήσει και να προχωρήσει στην αντίστοιχη διάγνωση και θεραπεία. 

Σε ποιους ασθενείς αντενδείκνυται η αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία συνιστάται να αποφεύγεται αν υπάρχει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή αλλεργίας σε φάρμακα ή στη σκιαγραφική ουσία. Στις περιπτώσεις αλλεργιών ο γιατρός θα τροποποιήσει κατά περίπτωση το είδος του φαρμάκου που θα λάβετε ή ίσως χρειαστεί να λάβετε ταυτόχρονα και αντιαλλεργική αγωγή, αν πρέπει να πραγματοποιηθεί η εξέταση και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη. 

Έχει ακτινοβολία η αξονική τομογραφία;

Ναι, η αξονική τομογραφία εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία από την απλή ακτινογραφία. Ωστόσο, με τους σύγχρονους πολυτομικούς τομογράφους έχει μειωθεί πολύ η ακτινοβολία που εκπέμπεται, καθιστώντας την μια ασφαλή εξέταση.  

Υπάρχουν παρενέργειες από τα σκιαγραφικά;

Πριν τη λήψη σκιαγραφικού πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να του αναφέρετε αν έχετε αλλεργίες σε κάποιο φάρμακα ή ουσία. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αλλάξει την ουσία ή να συγχορηγήσει και αντιαλλεργικά φάρμακα. Σπανίως έχουν αναφερθεί περιστατικά διάρροιας μετά τη λήψη σκιαγραφικού. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρετε στο γιατρό αν τυχόν αντιμετωπίζετε κάποια νεφρική πάθηση, καθώς το σκιαγραφικό αποβάλλεται από τους νεφρούς. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία