Αποσυμπίεση: Πεταλεκτομή και μικροδισκεκτομή

Η αποσυμπίεση είναι μέθοδος αντιμετώπισης του νευρογενούς πόνου ή των νευρολογικών συμπτωμάτων στα άνω και κάτω άκρα. Με την αποσυμπίεση που πραγματοποείται κατά την μικροδισκεκτομή, την πεταλεκτομή, την ενδοσκοπική δισκεκτομή και  την τρηματεκτομή απελευθερώνονται τα νεύρα, καθώς αφαιρείται το στοιχείο εκείνο που τα πιέζει (δίσκος, ωχρός σύνδεσμος ή οστεόφυτα). 

Η αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα συνιστάται στους ασθενείς που έχουν σπονδυλική στένωση που ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό ή στις ρίζες των νεύρων. δ

Πότε είναι επείγον ένα χειρουργείο αποσυμπίεσης σπονδυλικής στήλης

Όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν επιδεινούμενα νευρολογικά ελλείμματα κατόπιν κάκωσης της σπονδυλικής στήλης, τότε η αποσυμπίεση του σπονδυλικού σωλήνα πρέπει να είναι άμεση και επείγουσα. Συνήθως όμως ο χρόνος που θα προχωρήσουμε σε χειρουργείο δεν είναι τόσο σημαντικός στα περιστατικά με συμπιέσεις των νευρικών ριζών. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν ανάκαμψη νευρολογικής λειτουργίας.

Είναι σαφές βεβαίως ότι η αποτελεσματικότητα της επέμβασης κρίνεται από το χρόνο του χειρουργείου, καθώς όσο νωρίτερα γίνει τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει. 

Η επιλογή του χειρουργείου είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του γιατρού. Γι’ αυτό πρέπει ο ασθενής να επιλέξει την καλύτερη δυνατή χειρουργική ομάδα. 

Πεταλεκτομή

Η επέμβαση της πεταλεκτομής εφαρμόζεται στην περίπτωση της σπονδυλικής στένωσης για τη διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα και την αποσυμπίεση των νεύρων. Κατά την επέμβαση αφαιρείται όλο το πέταλο ή τμήμα του (το πέταλο είναι το πίσω μέρος του σπονδύλου). Επιπλέον, γίνεται και απελευθέρωση των τρημάτων. 

Η επέμβαση πραγματοποιείται με ειδικό χειρουργικό μικροσκόπιο και ολοκληρώνεται μέσα σε 2 ώρες περίπου. Κατά την πεταλεκτομή αφαιρείται ολόκληρο το οπίσθιο τμήμα, δηλαδή το πέταλο. Με τη μέθοδο της πεταλεπκτομής μπορεί να αφαιρεθεί στοχευμένα μέρος του πετάλου. Στη συνέχεια, αποσυμπιέζονται τα τρήματα ώστε να ελευθερωθούν τα νεύρα.  

Μικροδισκεκτομή

Η επέμβαση της μικροδισκεκτομής στοχεύει στην αφαίρεση μέρους του δίσκου που έχει υποστεί έκθλιψη ή που έχει παραμείνει ελεύθερο, το κομμάτι που πιέζει το νεύρο. Πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής 3 εκατοστών με τη χρήση μικροσκοπίου. Δεν προκαλεί καθόλου πόνο και η αιμορραγία είναι πολύ περιορισμένη, ενώ επιτρέπει την άμεση επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του. Η σύγχρονη αυτή τεχνική είναι απολύτως ασφαλής και δεν συνοδεύεται από επιπλοκές. 

Ο ασθενής μπορεί να βγει ακόμη και την ίδια μέρα ή την επόμενη από το νοσοκομείο και η επιστροφή στην εργασία γίνεται σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες, αναλόγως βεβαίως της φύσης της εργασίας. Ο ασθενής συνιστάται να αποφεύγει το σκίψιμο, τις στροφές και την άρση βάρους. 

Διαδερμική δισκεκτομή

Πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας βελόνας για να καταστραφεί ο δίσκος ή η κήλη (αναλόγως με το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί) που πιέζουν το νεύρο και προκαλούν συμπτώματα στον ασθενή. Γίνεται με τη χρήση υπερήχων, laser ή θερμότητας. Η βελόνα εισέρχεται στον πυρήνα του δίσκου όπου θέλουμε να προκαλέσουμε ρίκνωση μεσοσπονδυλίου δίσκου και ως εκ τούτου μείωση του μεγέθους της κήλης. Η μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και λιγότερη αποτελεσματικότητα από τη μικροδισκεκτομή.  

Αποκατάσταση μετά από χειρουργεία αποσυμπίεσης

Η αποκατάσταση είναι σταδιακή, αναλόγως της μεθόδου αποσυμπίεσης που έχει επιλεγεί. Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι την ίδια κιόλας μέρα του χειρουργείου, ενώ λαμβάνει εξιτήριο από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα. Συνιστάται η λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για μερικές μέρες. Στις πιο σύγχρονες μεθόδους (μικροδισκεκτομή) ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο ακόμη και την ίδια μέρα, ωστόσο δεν το συνιστούμε. 

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του περίπου 2 εβδομάδες έως 1 μήνα μετά το χειρουργείο (αναλόγως της φύσης της εργασίας), ενώ στην άθληση μπορεί να επιστρέψει 3- 6 μήνες μετά το χειρουργείο. 

Για λίγες μέρες μετά το χειρουργείο συνιστάται η αποφυγή οδήγησης και σκιψίματος, στροφών της μέση και άρσης βάρους). 

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου του ο ασθενής πρέπει να έχει το τραύμα καλυμμένο με αδιάβροχη γάζα, την οποία θα αντικαταστήσει αμέσως μετά το μπάνιο του με κανονική γάζα (το τραύμα πρέπει να ανασαίνει). 

Μετά από το χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός απαιτείται επανέλεγχος. 

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία