Απλή κλινική εξέταση

Οι πιο συχνοί λόγοι για τους οποίους ένας ασθενής κλείνει ραντεβού σε έναν ορθοπαιδικό είναι επειδή νιώθει πόνο ή επειδή παρουσιάζει δυσκολία στη βάδιση ή στην κίνηση των χεριών π.χ. πόνο στη μέση ή στον αυχένα. Άρα, θα λέγαμε ότι κινητοποιείται από κάποιο σύμπτωμα. 

Για να τεθεί μία διάγνωση, οποιασδήποτε ορθοπαιδικής πάθησης, είναι σημαντικό ο ασθενής να προσέλθει στο ιατρείο για να πραγματοποιήσουμε αυτό που λέμε κλινική εξέταση. Στην πρώτη επίσκεψη αυτό που κάνουμε είναι να καταγράψουμε το πλήρες ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό, καθώς και τη συμπτωματολογία του ασθενή. 

Βάσει αυτών των στοιχείων, θα καταλήξουμε στο ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες ενέργειες ώστε να εντοπιστεί ή να επιβεβαιωθεί η παθολογία που μπορεί να έχει ένας ασθενής και αναλόγως να δοθεί το θεραπευτικό σχήμα που αντιστοιχεί στο κάθε περιστατικό. 

Καταγραφή συμπτωματολογίας

Το σύμπτωμα είναι το πρώτο βήμα για να φτάσει κανείς στο γιατρό. Μπορεί να είναι πόνος, μπορεί μούδιασμα, μπορεί δυσκαμψία, ακόμη και δυσκολία στην ορθοστασία. Αναλόγως της πάθησης που μπορεί να υποκρύπτεται, διάφορα είναι τα συμπτώματα μπορεί να ενοχλήσουν έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλές ορθοπαιδικές παθήσεις δεν συνοδεύονται από συμπτώματα ή μπορεί το σύμπτωμα να εμφανιστεί σε προχωρημένο πια στάδιο της πάθησης. 

Είναι σημαντικό να αναφέρετε πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, πόσο συχνά τα νιώθετε, πόσο έντονος είναι ο πόνος, αν αντανακλά σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος, πότε επιδεινώνεται μέσα στη μέρα ή κατόπιν ποιας συγκεκριμένης κίνησης ή στάσης, αν ανακουφίζεστε με κάποια κίνηση, πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα (σχετίζονται μήπως με κάποιο χτύπημα ή τραυματισμό), αν νιώθετε και κάποιο άλλο σύμπτωμα που μπορεί να μην σας φαίνεται σχετικό με την ειδικότητα του ορθοπαιδικού- μπορεί κάτι φαινομενικά άσχετο να σχετίζεται εν τέλει με τον πόνο στη σπονδυλική στήλη που μπορεί να νιώθετε.  

Καταγραφή ιστορικού

Το ατομικό ιατρικό ιστορικό είναι φυσικά πολύ σημαντικό. Πρέπει να αναφερθείτε σε τυχόν προηγούμενες διαγνώσεις, αν είχατε στο παρελθόν κάποιο αντίστοιχο σύμπτωμα, αν έχετε υποβληθεί σε επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη ή και αλλού, αν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ παρενέργειες από προηγούμενες επεμβάσεις ή έχετε ακολουθήσει κάποια θεραπευτική αγωγή. Σε περίπτωση που διαθέτετε προηγούμενες σχετικές απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία) συνιστάται να τις φέρετε μαζί σας στο ραντεβού. 

Στην καταγραφή του ιστορικού πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ασχολίες του ασθενή. Το είδος της εργασίας του, το κάπνισμα, η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, το είδος της σωματικής άσκησης που ακολουθεί κάποιος ή και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι μερικές ακόμη πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τη διάγνωση. 

Και το οικογενειακό ιστορικό είναι σημαντικό σε κάποιες περιπτώσεις. Σε περίπτωση, λοιπόν, που υπάρχει γνωστό οικογενειακό ιστορικό παθήσεων σπονδυλικής στήλης καλό είναι να το αναφέρετε στο γιατρό. 

Καταγραφή λήψης φαρμακευτικής αγωγής ή άλλης θεραπείας

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε τη στιγμή της εξέτασης ή έχετε λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αναφερθούν ακόμη και συμπληρώματα διατροφής που τυχόν λαμβάνετε. Επίσης, αν ακολουθείτε κάποια θεραπεία ή έχετε κάνει κάποια επέμβαση πρόσφατα και αυτό χρήζει αναφοράς στο γιατρό. Ακόμη και η λήψη φαρμάκων για οποιαδήποτε άλλη πάθηση έχετε (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης ή οτιδήποτε άλλο) θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης. 

Αν έχετε κάποιες αλλεργίες οπουδήποτε, ειδικά σε φάρμακα, πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό. Θα βοηθούσε πολύ μια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα προηγούμενων θεραπειών που έχετε κάνει για την αντιμετώπιση του πόνου που νιώθετε, αλλά και τυχόν προηγούμενα σχετικά χειρουργεία. 

Κλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση είναι η εξέταση που πραγματοποιείται στη συνέχεια στο ιατρείο. Αξιολογείται η στάση του σώματος του ασθενούς, το ύψος, το βάρος, η πίεση, το βάδισμα αλλά και  το εύρος της κίνησής του. Επίσης, ελέγχουμε τις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης και πραγματοποιούμε ψηλάφηση στα σημεία ενδιαφέροντος. Τέλος, κάνουμε και μια νευρολογική εκτίμηση ελέγχοντας τα αντανακλαστικά και τη δύναμη των ποδιών και των χεριών. 

Συμπληρωματικές απεικονιστικές εξετάσεις

Φυσικά, η διάγνωση επιβεβαιώνεται συνήθως με τον απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει κατά περίπτωση ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, μυελογραφία και σπινθηρογράφημα οστών. 

Με αυτές τις εξετάσεις εντοπίζεται το ακριβές σημείο της βλάβης, η έκτασή της, το βάθος της και τυχόν άλλα παθολογικά ευρήματα που δεν είναι ορατά με την ψηλάφηση ή δεν συνοδεύονται από εμφανή συμπτώματα.   

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία