Ακτινογραφία

Η ακτινογραφία είναι μια γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος απεικόνισης της σπονδυλικής στήλης. Έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει πλήθος παθήσεων και βλαβών συμπεριλαμβανομένων των κακοηθών όγκων. Οι ακτίνες Χ που εκπέμπονται περνούν στο σώμα και απορροφώνται σε διαφορετική ποσότητα αναλόγως της πυκνότητας του υλικού από το οποίο διέρχονται. Για παράδειγμα, αν διέρχονται από πυκνά σημεία όπως τα οστά απεικονίζονται ως λευκό χρώμα στην ακτινογραφία, αν διέρχονται από τους πνεύμονες ως μαύρο, αν διέρχονται από τους μύες απεικονίζονται με αποχρώσεις του γκρι. Για κάποιους τύπους ακτινογραφιών μπορεί να χρειαστεί η λήψη σκιαγραφικού υλικού, ίσως ιώδιο ή βάριο, ώστε να επιτραπεί η καλύτερη δυνατή απεικόνιση λεπτομερειών στην εικόνα. 

Οι νεότερες τεχνολογίες έχουν μειώσει αισθητά την ακτινοβολία που λαμβάνει ο ασθενής κατά τη διαδικασία της λήψης μιας απλής ακτινογραφίας. 

Διάγνωση παθήσεων με τη λήψη ακτινογραφίας

Η ακτινογραφία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία της διάγνωσης, της διερεύνησης και της παρακολούθησης της πορείας διαφόρων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, αλλά και όχι μόνο. Πλήθος ασθενειών και βλαβών μπορεί να απεικονιστεί σε μια τέτοια εξέταση. Μερικές εξ αυτών είναι:

  • Σκολίωση
  • Κύφωση
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Κάταγμα
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Σπονδυλόλυση
  • Λοιμώξεις των οστών
  • Αρθρίτιδα
  • Οστεοπόρωση
  • Καρκίνος των οστών

Ειδική προετοιμασία για την ακτινογραφία

Πριν την λήψη της ακτινογραφίας θα πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο αν υπάρχει η πιθανότητα εγκυμοσύνης, διότι απαγορεύεται να λαμβάνονται ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια μιας κύησης εκτός αν ο θεράπων ιατρός σας συστήσει κάτι διαφορετικό. 

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε πάνω σας (κοσμήματα, ρολόγια, κάρτες, τσάντες, γυαλιά, συσκευές κτλ). Αναλόγως του σημείου του σώματος που θέλουμε να απεικονιστεί χρησιμοποιείται κατά περίπτωση κάποιο ειδικό κάλυμμα για να προστατευτούν τα υπόλοιπα σημεία του σώματος.

Πώς γίνεται η λήψη ακτινογραφίας

Το μηχάνημα παράγει ασφαλή κύματα ακτινοβολίας, η οποία διαπερνά το σώμα και καταγράφει την εικόνα σε μια ειδική πλάκα. Ο ασθενής δεν νιώθει τίποτα απολύτως κατά τη διάρκεια της εξέτασης. 

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Συνήθως ο ασθενής στέκεται όρθιος και με τη βοήθεια του ακτινολόγου, παίρνει τη σωστή θέση για να γίνει η κάθε λήψη. Η ακτινογραφία μπορεί να ληφθεί είτε σε όρθια θέση είτε σε κάμψη είτε εκτείνοντας τα άκρα. 

Αποτελέσματα ακτινογραφίας: πότε βγαίνουν

Τα αποτελέσματα της ακτινογραφίας βγαίνουν τη στιγμή της απεικόνισης. Μετά το πέρας της εξέτασης, ο ασθενής μπορεί να λάβει το φάκελο με τα αποτελέσματα για να τον προωθήσει εν συνεχεία στο γιατρό του, ο οποίος θα προχωρήσει στη διάγνωση. Επίσης, υπάρχει πλέον και η δυνατότητα ο ακτινολόγος να προωθήσει απευθείας τα ευρήματα της ακτινογραφίας στο γιατρό σας. 

Μετά την ακτινογραφία

Δεν χρειάζεται να προσέξετε κάτι αφού κάνετε την ακτινογραφία. Δεν υπάρχουν παρενέργειες.

Έχετε ερωτήσεις; Χρειάζεστε βοήθεια;

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ
Επικοινωνία